Jagody na dwa sposoby: drożdżówki i parowce

 Nie samym rękodziełem człowiek żyje – czasem trzeba też coś zjeść. Najlepiej zrobionego coś własnoręcznie. W końcu domowe przysmaki to jedno z ciekawszych DIY, jakie ktokolwiek wymyślił. Dzisiaj pobrudzimy trochę ręce – ruszamy do kuchni!

Jakiś czas temu wybraliśmy się z Szarookim i moimi rodzicami do lasu. W drodze na Mazury z zazdrością patrzyliśmy na grzybiarzy i zaproponowaliśmy taki wyjazd rodzicom. Nigdy nie jeździłam na grzyby w wakacje, dlatego byłam ciekawa, jakież to skarby znajdziemy pomiędzy drzewami. Prześcigaliśmy się, kto znajdzie więcej grzybów, jednak, jak na złość, nie było ich za wiele.
Po ponad godzinie stwierdziliśmy, że wracamy do samochodu na drugie śniadanie. Spojrzeliśmy na koszyk – kilka kurek i dwa podgrzybki. Wtedy zaproponowałam, żebyśmy pozbierali jagody, ponieważ było ich istne zatrzęsienie. Wzięliśmy wszystkie pojemniki, jakie mieliśmy pod ręką i uzbieraliśmy ponad dwa litry owoców. Od razu wiedziałam, co z nimi zrobię po powrocie – bułeczki drożdżowe mojej babci oraz parowce na obiad.
 SPOSÓB PIERWSZY: PAROWCE (LUB INACZEJ PAMPUCHY)
  •  400 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3-6 łyżeczek cukru (według uznania)
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • śmietana lub jogurt
  • dwie szklanki jagód
  1.  Podgrzewamy mleko w garnku, a następnie dodajemy rozdrobnione drożdże oraz 1,5 łyżki cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
  2. Jajka ubijamy,  dodajemy przesianą mąkę, cukier wanilinowy, resztę cukru, sól, roztopione masło. Mieszamy dokładnie.
  3. Dodajemy rozczyn i ponownie wyrabiamy na gładką masę.
  4. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Następnie formujemy kulki i odstawiamy na 40 minut.
  6. Czas na nasze jagody: do miski wlewamy jogurt lub śmietanę, dodajemy umyte jagody i mieszamy. Można dodać trochę cukru, jeżeli chcecie, by polewa była słodsza.
  7. Pampuchy gotujemy na parze przez ok 10-12 minut.
  8. Przekładamy ostrożnie pampuchy na talerz i polewamy jagodami.
SPOSÓB DRUGI: BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI
  •  0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g margaryny
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 1,5 – 2 szklanek jagód
  • + opcjonalnie: białko do posmarowania bułeczek

1. Drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i ciepłego mleka roztrzepujemy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, cukier wanilinowy,  margarynę.
3. Jajka ubijamy z resztą cukru i dodajemy do miski .
4. Do reszty składników wlewamy rozczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie taka potrzeba, można dodać odrobinę mąki (gdy będzie za rzadkie) lub ciepłe mleko (gdy za gęste). Gdy masa będzie odchodzić od rąk, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 -2 h.
5. Gotowe ciasto wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.

6. Do wnętrza wkładamy jagody i ostrożnie, acz dokładnie zamykamy kulkę.

7. Odstawiamy gotowe bułeczki na pół godziny, a następnie pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.
Pampuchy to idealny pomysł na pyszny obiad na słodko, a bułeczki drożdżowe idealnie nadają się na drugie śniadanie. Pamiętajcie, że najlepiej smakują świeże, dlatego raczej nie róbcie ich zbyt dużo. No chyba że macie takich łakomczuchów, jak ja – wtedy znikają w mgnieniu oka! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *