Ciasto z kaszą manną z polewą czekoladowo-jagodową

Niedziela to idealny dzień, by sprawić sobie przyjemność. Czas z książką, śniadanie do łóżka, oglądanie serialu… Nie ma ograniczeń. A gdyby tak zjeść coś pysznego i bardzo czekoladowego?

Ciasta z kaszą manną są banalne do zrobienia, a jednocześnie genialne w swojej prostocie. Fakt, że nie posiadam sprawnego piekarnika, zmusił mnie do sięgnięcia po stare przepisy bez pieczenia i tak oto postanowiłam zmodyfikować jeden z nich. Przygotujcie się na coś pysznego z dodatkiem czekolady!

POTRZEBUJEMY:
  • 1-2 opakowań herbatników (w zależności od wielkości formy do pieczenia)
  • 2 tabliczek gorzkiej czekolady
  • 1 szklanki kaszy manny
  • 2-3 łyżek kakao
  • 1 laski wanilii
  • szczypty cynamonu
  • 1-2 łyżek miodu
  • pół kostki margaryny
  • 0,5 litra mleka (zwykłego, bez laktozy lub roślinnego)
  • mrożonych jagód
  • formy do pieczenia, garnuszka, papieru do pieczenia

Krok 1. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 2. Formę wykładamy jedną warstwą herbatników.

Krok 3. Przygotowujemy masę – do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy margarynę i gotujemy całość.

Czekamy, aż margaryna dokładnie się rozpuści.

Krok 4. Do mleka i margaryny dodajemy dwie łyżki miodu (możemy dodać więcej, jeśli chcemy, aby masa była słodsza).

Krok 5. Gdy miód się rozpuści, dodajemy kakao i cynamon i dokładnie wszystko mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 6. Do garnka dodajemy szklankę kaszy manny i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Nie zapominajmy jednak o tym, by cały czas mieszać.

Krok 7. Do masy dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii.

Krok 8. Masę wylewamy na herbatniki w formie, wygładzamy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Krok 9. Gdy masa stygnie, przygotowujemy polewę. Gorzką czekoladę i jagody (ilość wedle uznania) rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Krok 10. Na ciasto wylewamy polewę i dokładnie rozsmarowujemy. Zostawiamy całość do ostygnięcia.

I gotowe! Nasze pyszne ciasto czeka na to, by je zjeść. Niezbyt słodka masa z kaszy świetnie współgra z czekoladową polewą. A lekko kwaśne jagody uzupełniają całość.

A jakie Wy macie sposoby na kaszę manną? Czy robiliście już podobne ciasto? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach. Chętnie spróbuję nowych przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *